+38166222434 poliklinika@nmedic.rs

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

Ultrazvučna dijagnostika spada u metode pregleda koji na potpuno neinvazivan način, bez štetnih efekata po organizam i tkiva, daju veoma lak i tačan uvid u stanje organa.

Ova procedura koristi ultrazvučne talase koji se reflektuju od unutrašnje organe kako bi se stvorila slika organa, krvnih sudova i tkiva u stomaku i trbušnoj šupljini.

Jedna je od najznačajnijih dijagnostičkih metoda koje se upotrebljavaju u medicini za razne indikacije. Štetno dejstvo ultrazvuka koji se upotrebljava u medicini nije dokazano.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk je široku primenu dobio u dijagnostici oboljenja dojke, jer je neškodljiv i efikasan. Preporučuje se svim ženama da nakon 30 godine života redovno kontrolišu dojke, što znači da je minimalno potrebno jednom godišnje uraditi ovaj pregled.

Uz samopregled dojki i eho dojki može se uvek na vreme otkriti eventualno postojanje patoloških promena u dojkama što pojednostavljuje i olakšava lečenje. Ovaj pregled se kod žena u fertilnom periodu radi 7 dana nakon prestanka krvarenja kod menstrualnog ciklusa.

Ultrazvučni pregled štitne žlezde

Patološke promene štitne žlezde se jednostavno i efikasno otkrivaju ovom metodom.

Eho štitne žlezde uz laboratorijske nalaze hormona, kao i uz pregled endokrinologa i endokrinog hirurga predstavlja pouzdanu metodu za otkrivanje oboljenja i praćenje dejstva terapije.

Ultrazvučni pregled abdomena

Pregledom se prikazuju organi abdomena: jetra, žučna kesa, žučni kanali, pankreas i slezina.
Kao deo urinarnog sistema vrše se pregledi bubrega, mokraćne bešike i prostate kod muškaraca.

Ultrazvukom se sa lakoćom otkrivaju kamen u žučnoj kesi i žučnim putevima, kamen u bubregu, prati i kontroliše trudnoća, rast i razvoj bebe u stomaku, otkrivaju se tumorske promene, krvarenje ili slobodna tečnost u stomaku.

ZDRAVSTVENA USLUGA KAKVU ZASLUŽUJETE

Zakazivanje pregleda svakog radnog dana u periodu od 10 – 20h.

+381 66 222 434

poliklinika@nmedic.rs

9 brigade 18, 19350 Knjaževac