+38166222434 poliklinika@nmedic.rs

HEMATOLOGIJA

Hematologija je grana interne medicine koja se bavi urodjenim i stečenim poremećajima  krvi, poremećajem zgrušavanja krvi i malignim bolestima krvi.

Najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju službi za hematologiju su slabost, malaksalost, zujanje u ušima, vrtoglavica, lupanje srca, noćni grčevi u mišićima ruku i nogu, gubitak apetita, muka, gadjenje, glavobolja, poremećaj vida, povišena temperatura, promene na koži u vidu modrica, pad imuniteta i sklonost ka infekcijama, bolovi u kostima, tromboze dubokih vena i otoci ekstremiteta, produženo krvarenje nakon povrede.

Lekar subspecijalista hematolog obavlja razgovor sa pacijentom i sprovodi detaljan klinički pregled, a zatim sprovodi dalja ispitivanja u prvom redu laboratorijska, a ako je potrebno i ispitivanje kostne srži, limfnih žlezda, i spitivanje hemostaze i koagulacije.

Pregled hematologa sastoji se od uzimanja anamnestičkih podataka i fizikalnog pregleda te laboratorijskih, morfoloških i radioloških pretraga. Na temelju rezultata navedenih pretraga može se razjasniti priroda i uzrok hematološkog poremećaja.

Naš stalni član je prof. dr Miodrag Vučić, specijalista hematologije sa višegodišnjim iskustvom u lečenju bolesti krvi i krvnih produkata. Profesor je na Medicinskom fakultetu u Nišu. Aktivan je učesnik na kongresima i edukacijama širom zemlje i inostranstva. Član je brojnih domaćih i internacionalnih udruženja.
Profesor dr Vučić je usko specijalizovan za lečenje različitih vrsta limfoma, kao što je Hočkinov limfom i folikularni limfom.
Takođe, bavi se i lečenjem benignih oboljenja, kao što su:
* anemija,
* Von Willebrandova bolest,
* hemofilija,
* trombocitopenija,
* srpasta anemija,
* neutropenija,
* limfedem i mnoga druga.

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma, važno je da zakažete pregled na vreme kako bi se izbegla progresija bolesti koja potencijalno može biti životnougrožavajuća:
* hroničan umor, slabost i kratak dah,
* ponavljajuće infekcije,
* preterano krvarenje, nemogućnost stvaranja kraste,
* neobjašnjive modrice po telu i hematomi,
* glavobolje i crvenilo po telu,
* često oticanje limfnih žlezda ili otok koji ne prolazi,
* bledilo kože,
* otok u nogama, rukama, otok lica, genitalija in trupa.

ZDRAVSTVENA USLUGA KAKVU ZASLUŽUJETE

Zakazivanje pregleda svakog radnog dana u periodu od 10 – 20h.

+381 66 222 434

poliklinika@nmedic.rs

9 brigade 18, 19350 Knjaževac